head

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Kemikaalimyrkyistä taas

Niinkuin aiemmin jo kerroin, perheensuunnittelu sai minutkin havahtumaan ympäristömme kemikaaleihin ja asian vakavuuteen. Iltasanomien sivuilla julkaistiin juuri tuore artikkeli asiasta. Hyvä muistutella itseään ja muitakin säännöllisesti asiasta.

"Elinympäristömme kemikalisoituminen on yksi suurimmista ongelmista, joita ihmiskunnalla on edessään, mutta emme vielä ymmärrä asian laajuutta. Näin sanovat Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari ja evoluutiobiologian dosentti Markus Rantala. Tutkijat ottavat eri tavoin kemikaalialtistuksen huomioon omassa elämässään.

– Syön mieluiten lähiruokaa. EU:n ulkopuolelta tuoduissa ruoissa voi olla aineita, joita en halua itseeni, Toppari sanoo.

Tonnikala ei kuulu Topparin ruokalistalle sen suurien elohopeamäärien vuoksi. Ruokaa hän ei lämmitä muoviastioissa mikrossa eikä juo mielellään vettä muovipulloista muovipehmenteiden irtoamisen takia. Kosmetiikasta Toppari käyttää vain deodoranttia, sampoota ja joskus perusvoiteita. ..."

"...– Kun ostan vaatteita, olen tarkka. Pesen ne aina ennen käyttöönottoa. Tiettyjä tuotteita, kuten banaania ja kahvia, ostan vain luomuna. Suosin suomalaista aina kun mahdollista. ..."

 "... Rantala ei halua käyttää kosmetiikkaa, ei edes aurinkorasvaa. Siitä voi imeytyä ftalaattia verenkiertoon. Vaatteet suojaavat paremmin auringolta. Tölkkiruokaa tai -juomia hän ei myöskään käytä. Tölkin sisäpinnan kemikaaleja voi liueta ruokaan.

– Toivoisin näkeväni kaupoissa lasitölkkejä ja -pulloja muovin sijaan. Lasipulloista muoviin siirtyminen oli suuri virhe. ..."

"...MITÄ HAITTAA kemikaaleista sitten on ihmiselle?
Osa aiheuttaa syöpää ja osa sotkee ihmisen ja eläinten hormonijärjestelmän toimimalla hormonimatkijoina. Ne haittaavat sukupuolihormonien vaikutuksia. Tällä on kauaskantoiset seuraukset. Yleensä ihmiset puhuvat vain kasvihuoneilmiöstä ja muista uhista, mutta karu fakta on se, että ympäristö myrkyttyy koko ajan ja vaikuttaa siten meidän hormonitoimintaamme, Rantala sanoo.

Otetaan esimerkkinä lasten lihavuus, mikä oli ennen erinäköistä. Lapset ovat nykyään lihavampia keskivartalosta, ja monet pikkutytöt näyttävät siltä, että ovat raskaana. Kemikaalialtistuminen on todennäköisesti yhtenä osatekijänä lihavuusepidemiassa ruoan ja liikkumattomuuden ohella.

– Asia pitäisi tutkia ripeästi, sillä muuten veronmaksajille koituu tulevaisuudessa valtava terveydenhoitolasku, Rantala arvelee.

Hormonihäiriköt, kuten estrogeenimatkijat, ovat iso ongelma. Niitä saa muun muassa torjunta-aineista. Esimerkiksi Lontoon Thamesjoki oli ennen viemäri. Kun sinne alettiin rakentaa vedenpuhdistamoa, lohi nousi taas jokeen. Tosin koiraat muistuttavat naaraita ja naaraat koiraita. Syyksi epäillään hormonihäiriköitä. Naisten virtsan mukana jokeen päätyy e-pillerin jäämiä, sillä puhtaanapitolaitokset eivät pysty poistamaan niitä. ..."

"... Jorma Toppari on tutkinut pari vuosikymmentä suomalaisten miesten sperman laatua. Se on selvästi huonontunut.

Siittiötuotannon määrä riippuu kiveksen normaalista kehityksestä, jota säätelee hormonit. Ongelmia ilmenee, kun säätelyjärjestelmää häiritään. Kemikaalialtistus saattaa olla syynä häiriöihin. Jotkin kemikaalit voivat vuorovaikuttaa toisiinsa. Se lisää ongelmia. Kokeissa on tullut esille, että samalla tavoin vaikuttavilla aineilla on yhteisvaikutusta, toisiaan voimistavia vaikutuksia.

Ei ole utopistista kysyä, kuolemmeko sukupuuttoon.

– Koe-eläimillä tehtyjen kokeiden mukaan näkyy, että kemikaaleilla on vaikutusta lisääntymiseen, Toppari sanoo. ..."

"... MONET KEHOMME keräämät ympäristömyrkyt vaikuttavat vielä lapsiimme ja lapsenlapsiimme, vaikka he eivät itse enää altistuisi niille. Kemikaalit vaikuttavat geenien luentaan, ja vaikutukset siirtyvät seuraaviin sukupolviin. ..."

"... Toppari kehottaa raskaana olevia naisia suojaamaan itsensä kaikelta ylimääräiseltä altistukselta. Raskauden aikana nainen kerää rasvavarastoja. Samalla kertyy ympäristömyrkkyjä, jotka raskauden lopulla vapautuvat, kun keho alkaa käyttää rasvoja.

Rantala taas neuvoo naisia ostamaan meikkejä, joissa ei ole hormonihäirikkönä toimivia kemikaaleja. Ongelmana on se, ettemme tiedä mitkä kaikki kemikaalit aiheuttavat ongelmia. ..."


Lue koko artikkeli täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti