head

tiistai 31. toukokuuta 2016

Raskaus, liikunta ja keskenmeno

Ehkä vähän hullua, mutta en ole uskaltanut harrastaa minkäänlaista liikuntaa sen jälkeen kun sain taas tietää olevani raskaana. Jotenkin minulle on pinttynyt hölmö ajatus päähän että mitä jos kaikki se hyppiminen, tärähtelyt ja lihastreenit aiheuttivatkin keskenmenon. Olen lukenut asiasta paljon, mutta melkeinpä joka tuutissa toitotetaan ettei liikunnalla voi aiheuttaa keskenmenoa.

Toisaalta löysin viitteen yhteen tutkimukseen, jossa vastoin kaikkien muiden lukemieni lähteiden tietoja olikin saatu tulokset, että keskenmenon riski kasvoi lähes nelinkertaiseksi niillä jotka harrastivat säännöllistä rajua liikuntaa raskauden alussa. Alunperin bongasin tutkimuksen vauva.fi:n keskustelupalstalta, jonne joku olikin kirjannut oleellisimmat pointit:

"Liian raju liikunta yli kolminkertaistaa raskaana olevan naisen keskenmenon riskin raskauden ensimmäisinä kuukausina, paljastaa Tanskassa tehty tutkimus.

Erityisen riskiherkkiä lajeja ovat erilaiset pallopelit, kontaktilajit ja liian pitkät juoksulenkit. Uiminen ei keskenmenon riskiä lisännyt. Ison riskin ryhmään kuuluivat naiset, jotka harrastivat liikuntaa yli seitsemän tuntia viikossa.

Syddansk Universitetissa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 90 000 naista. Heiltä kysyttiin, minkälaisia liikuntamuotoja he harrastivat raskauden eri vaiheissa. Tietoja verrattiin raskauden edistymiseen. Kävi ilmi, että raskaus keskeytyi sitä useammin mitä enemmän ja rajumpaa liikuntaa raskaana oleva nainen harjoitti.

Suurimmillaan riski raskauden keskeytymiseen oli raskausviikkojen 11 - 14 välisenä aikana. Kun raskaus eteni viikolle 18, keskenmenon riski alkoi laskea.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Obstetrics and Gynaecology lehdessä."

Yksi tutkimuksesta kertova artikkeli löytyy täältä.

Oli miten oli, olen nyt päättänyt ottaa rauhallisesti varmuuden vuoksi. Yritän pikkuhiljaa taas lisätä liikuntaa mutta rauhallisemmassa muodossa. Normaalisti olen harrastanut lähinnä aerobicia+ lihaskuntoa ja tahkonut tanssimattoa. Molemmissa näissä on paljon hyppyjä ja tärähdyksiä, joita suositellaan loppuraskauden aikana vältettävän. Itsestäni tuntuu, että haluan välttää näitä myös nyt alkuraskaudessa. Kohtuullisena määränä ne varmaan olisivat ihan ok, mutta pelottaa liikaa ainakin tällä hetkellä.  Tutkimuksessakin puhutaan tosiaan liian rajusta liikunnasta, ja liikunta on muutoin erittäin suositeltavaa raskaana. Jotkut liikkuvat onnellisesti raskauden läpi, juoksevat yms. ilman mitään ongelmia. Voi olla ettei oma liikkumiseni oikeasti vaikuttanut mitenkään keskenmenoon, näin oma järkenikin sanoo minulle, mutta silti jokin pieni ääni rajoittaa minua.

2 kommenttia:

 1. Omaa kroppaa on hyvä kuunnella ja harrastaa niitä lajeja jotka tuntuu hyvältä. Ja jos pelottaa, niin valitse ne lajit, jotka ei pelota --> vähemmän henkistä stressiä sinulle.
  Itse olen rv 17. Jouduin jättämään juoksemisen pois aikaisessa vaiheessa alavatsavihlonnan vuoksi. Muutenkin olen suosinut "rauhallisempia" lajeja, tai lajeja ilman hyppyjä kuten spinning. Paitsi sunnuntaina erehdyin tosi hikijumppaan missä oli paljon hyppyjä ja sykkeet katossa - ja kroppa oli innoissaan! Taidan mennä uudestaan samaan jumppaan, vielä kun vatsa on suht pieni.
  Hyviä liikuntahetkiä sinulle!
  Mun blogi löytyy täältä: http://www.lily.fi/blogit/mina-0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmaan ihan totta, että ensisijassa pitää kuunnella omaa kehoa :) Eilen uskalsin käydä lenkillä ja tehdä hieman lihaskuntoa, mutta vatsa oli illan ja yön kipeä ja nyt taas pelottaa, aiheuttiko liikunta sen... Tosi huono tuuri kyllä jos vahingossa osui samalle päivälle kun muutenkin arveluttaa. Noh, otan pari päivää rauhallisesti ja koitan taas uudelleen :)

   Poista