head

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Sokerin vähentäminen ruokavaliosta

Olen koittanut parhaani mukaan jo vuosia karttaa turhaa lisättyä sokeria, ja erityisesti nyt kun olen raskaana. Valkoinen sokeri ei todellakaan ole terveellistä, käytännössä se on ravinteetonta energiaa, jolla on monia haittavaikutuksia kehoomme ja nämä voivat johtaa vakaviin sairauksiin ja jopa kuolemaan. Lisäksi sokeri voi olla yhtä addiktoivaa kuin heroiini, ja omalla kohdallani myönnän olevani sokerinarkkari. Mitä enemmän sokeria syön, sitä enemmän sitä himoitsen. Tällä hetkellä syön sokeria sen verran vähän, ettei makeanhimon kanssa ole ollut ongelmia.

Jos sokeria haluaa vähentää, pitää tietää mitä syö. Yllättävän moni tuote sisältää sokeria reiluja määriä. Itse tarkistan nykään kaikkien tuotteiden ainesosaluottelot, ja pyrin jättämään runsassokeriset ja lisäaineita sisältävät tuotteet hyllyyn. Tässä muutamia tuotteita, jotka olen jättänyt pois tai korvannut mielestäni paremmalla vaihtoehdolla:

Jogurtit

Vältän:
Jogurtit, joissa on lisättyä sokeria, olen jättänyt vallan pois ruokavaliostani. Tähän lukeutuu valitettavasti suurin osa kauppojen valikoimasta, mutta poikkeuksiakin onneksi löytyy :) Itse en henkilökohtaisesti pidä myöskään makeutusaineita hyvänä vaihtoehtona, joten sokerittomiin tuotteisiin, jotka on makeutettu keinotekoisesti, en koske.

Suosin:
Meidän jääkaapista löytyy aina maustamatonta luonnonjogurttia, jonka tykkään syödä marjojen tai hedelmien kera, joskus myös hunajan kanssa. Lisäksi herkuttelen välillä Arlan Luonto+ -jogurteilla, jotka ovat todella hyviä perusjogurtteihin verrattavia vaihtoehtoja. Niissä on ainoastaan hedelmien omaa sokeria ja maut ovat ihania! Varsinkin vaniljanmaku sopii ihanasti granolan tai marjojen kanssa.

Murot ja myslit

Vältän:
Sokerimäärät yllättävät näissäkin tuotteissa, joten vältettävien listalla on suuri osa kaupan valikoimasta.

Suosin:
Syön nykyään yleensä granolaa, jossa ei ole lisättyä sokeria. Ainakin Paulun'sin granolat ovat hyviä. Erityisesti tykkään granolasta jogurtin kanssa. Silloin tällöin tulee kyllä herkuteltua myös sokeroiduilla muroilla, on ne vaan niin herkkua :D

Mehut ja limut

Vältän:
Mehut ovat aikamoisia sokerihirmuja, joten kaikki tuotteet jotka eivät ole täysmehua jäävät kohdallani hyllyyn. Sokerittomat makeutusainein makeutetut mehut (esim. Funlight) jätän myös välistä. Sama pätee limuihin, eli niitä juon hyvin harvoin.

Suosin:
Täysmehujakaan en hirmuisen usein juo, mutta silloin tällöin ne ovat mukavaa vaihtelua. Parhaita täysmehuja ovat kylmähyllyistä löytyvät tuorepuristetut mehut! Lidlin kylmähyllyn omppu- ja appelsiinimehut ovat tosi nam. Vaikka mehut sisältävätkin vain hedelmien omaa sokeria, liika on liikaa. Tiivistetyssä muodossa sokerin määrä on moninkertainen verrattuna itse hedelmään, ja koska mehusta puuttuu hedelmän kuidut niin sokeri myös imeytyy nopeammin. Joskus mieli tekee jotain hiilihappopitoista juomaa, jolloin tavallinen vichy tai makuvichy ovat hyviä vaihtoehtoja.

Herkut

Vältän:
Parhaani mukaan koitan tietty pysyä erossa kaikista sokeriherkuista :D Yleisimpiä herkkuhetkien kavereita ovat varmasti karkit, jäätelöt ja erilaiset pullat/munkit. Vähintään kerran viikossa herkuttelen myös jollain näistä, joskus useamminkin, mutta pääasia että sokeriherkut ovat enemmän poikkeus kuin sääntö ruokavaliossani.

Suosin:
Makeita hedelmiä, kuten kiivi, vesimeloni, banaani ja marjat. Kesällä on ihana, kun saa tuoreitakin marjoja, mutta pakkasestani löytyy aina myös kotimaisia pakastemansikoita ja -mustikoita. Pakkasmarjat ovat hyviä sellaisenaankin, varsinkin kesäkuumilla hieman kohmeisina. Kuten yllä jo mainitsin, varsin herkkua ne ovat vaniljajogurtin kanssa.


Onko hedelmäsokeri sitten varmasti parempi vaihtoehto kuin valkoinen sokeri? Omasta mielestäni kyllä. Hedelmät sisältävät runsaat määrät vitamiineja ja muita ravintoaineita, ja ovat tutkitusti terveyttä edistäviä. Ainakin tämänhetkisissä virallisissa ruokasuosituksissa suositellaan rajoittamaan nimenomaan lisätyn sokerin määrää, eli hedelmistä saatavia sokereita ei tähän lasketa (poikkeuksena mm. hedelmämehut, hunajat ja siirapit). Olen myös koittanut löytää hieman parempia vaihtoehtoja valkoiselle sokerille, esim. hunaja ja palmusokeri.

Mainittakoon vielä loppuun, että mielestäni kaikkea voi hyvillä mielin syödä kohtuudella, eli jos on vaikka juhlat, niin tottakai vedän kakkua, pullaa, limua ym, ja muutenkin satunnaiset herkkuhetket ovat arjen luksusta.

1 kommentti:

  1. Eksyin juuri blogiisi ja se vaikuttaa erittäin mukavalta :) paljon samoja aiheita jotka pyörii itsellä mielessä. Onnea odotukseen :)

    VastaaPoista