head

maanantai 17. lokakuuta 2016

Vaippapohdintoja: kestovaippa vs. kertakäyttövaippa

Kestovaippailu herätti mielenkiintoni heti kun vauvaa alettiin harkita. Aluksi innostuin ja tein heti päätöksen että meidän vauvalla käytetään sitten kestovaippoja. Välissä mieleen hiipi epäilykset, että onkohan se sittenkään niin KÄYTÄNNÖLLISTÄ vaikka kuinka ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto olisikin. Monella into kestovaippailuun varmasti kaatuu ajatukseen, että hyi miten ällöä pestä kakkaa vaipoista, kun voi vaan heittää kerttiksen suoraan roskiin ja that's it. Jatkoin kuitenkin kestovaippojen maailmaan tutustumista ja hiljalleen oloni taas varmistui että kyllä me niitä kestovaippoja ainakin kokeillaan ensisijaisena vaippana.

Kestovaippojen isot plussat:

Kemikaalivapaa vaihtoehto vauvan iholle
Nykyään kertakäyttövaipat on kyllästetty kemikaaleilla, koska kuluttajat vaativat vaipoilta niin paljon ja saadakseen nämä ominaisuudet vaippoihin on valmistajien turvauduttava kemikaaleihin. Muutenkin karsastan kemikaaleja, joten aika luonnollista että valitsen myös puhtaat tuotteet vauvan iholle.

Kirpparilta ostamiani Imse Vimsen sisävaippoja ja kuorivaippa

Voit säästää isojakin summia rahaa
Itse olen bongaillut ja keräillyt kestovaippoja pikkuhiljaa kirppareilta, välillä hyviä vaippoja löytää todella halvalla. Rahaa olen käyttänyt ehkä 10-15 euroa ja kasassa on tarvittavat vaipat vauvan ensimmäisiksi kuukausiksi, kunnes pitää vaihtaa suurempaan kokoon. Ensivaippoina toimivat mainiosti myös taitellut harsot, joiden päälle vaan kosteuden pitävä kuorivaippa tai villahousut. Kuorivaippoja jo löytyy ja tilasin merinovillaneulosta josta aion itse ommella muutamat vaippahousut netistä bongaamallani helponoloisella kaavalla. Lisäksi tilasin erilaisia lisäimuiksi sopivia kankaita sekä harsokangasta, josta itse leikkelen sopivia harsoja vaipoiksi ja muuten käyttöön. Näin harsotkin tulevat todella edullisiksi! Kaiken kaikkiaan vaippatarvikkeisiin on mennyt alle 50 euroa, ja näistä harsot (myöhemmin lisäimuina) ja lisäimut toimivat KOKO vaippaiän. Ensimmäisten kuukausien jälkeen myös one size -vaipat alkavat olla sopivankokoisia, joten niitä kun hankkii niin niillä pärjää loppuun saakka. Ja samat vaipat voi todennäköisesti myydä tai käyttää seuraavalla vauvalla! Jokainen voi itse miettiä paljonko kertakäyttövaippoihin menee rahaa, kun päivässä menee alkuaikoina helposti kymmenen vaippaa.

Jätteen määrä
Tosiaan, kauhistuttaa ihan ajatus siitä jätteen määrästä jos vaippa pitää vaihtaa kymmenen kertaa päivässä. Kestovaippoja käytettäessä ei jätettä tule välttämättä ollenkaan (paitsi tietysti kakka itsessään, joka huuhdellaan yleensä pönttöön), riippuen käytetäänkö vaipassa myös esim. riisipaperia (ei todellakaan välttämätön, mutta helpottaa siis vaipan pesua kun kakat jää paperiin).

Kannattaa tutusta vaikka kestovaippayhdistyksen sivuihin, jos aihe kiinnostaa enemmän.


Meillä tullaan siis ensisijaisesti käyttämään kestovaippoja, mutta tarpeen vaatiessa myös kertakäyttöisiä (toivottavasti ei usein).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti