head

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Ehkäisyn lopettaminen

Käytin ainakin kymmenen vuotta hormonaalista ehkäisyä. Alkuun pillereitä, sen jälkeen vielä useita vuosia ehkäisyrenkaita, jotka olivat paljon helpompia ja mukavempia käyttää. Vaan olisinpa tajunnut, miten nämä oikeasti minuun vaikuttivat. Lopetettuani hormonaalisen ehkäisyn kokonaan, koko olotilani muuttui. Elämähän oli paljon ihanempaa, mikään ei ärsyttänyt enää yhtään niin paljoa! Mieskin huomasi eron, kun äksytys- ja ärsytyskohtaukset loppuivat. Oi että, ihanaa kun ei tarvitse olla niin vihainen :) Silloin tiesin, etten enää niihin palaa. Lapsien hankinta ei vielä ollut ajankohtaista, joten vallan ei ehkäisystä luovuttu. Tosin silloin jo oli mielessä, että hyvä lopettaa hormonaalinen ehkäisy ajoissa, koska ei sitä koskaan tiedä miten kauan se vaikuttaa kehoni normaalitoimintaan. Pitää kuitenkin mainita, että monet ovat tulleet raskaaksi välittömästi ehkäisyn lopetettuaan.

Omalla kohdalla kuukautiset olivat sekaisin todella kauan ja finnit alkoivat kukoistamaan niin naamassa kuin yläselässä ja rinnassakin. Kuukautiskivut palasivat, mutta onneksi minulla niihin tepsii aina Burana. Vuosin ja tiputtelin miten sattui kuukausia, varmaan vuodenkin. Sen jälkeen kuukautiset alkoivat pikkuhiljaa tulla säännöllisemmäksi ja parin vuoden jälkeen pystyin jo tunnistamaan kiertoni päivälleen. Tosin tiputtelusta ei koskaan tullut loppua. Kuukautisten jälkeen on reilu viikko ihanaa vuotamatonta aikaa, kunnes ovulaation jälkeen alan heti tiputella veristä vuotoa, ja tämä jatkuu aina varsinaisiin kuukautisiin saakka, jolloin veri tietysti kunnolla ryöppyää (näin kauniisti ilmaistuna). Tiputtelukin runsastuu kuukautisia kohti mennessä, mutta jäätävästä vatsakivusta olen aina tunnistanut kuukautisten "oikean" alkamispäivän, ja sen mukaan rytmi on säännöllinen ja kiertoni 25-26 päivää.

Tämä runsas tiputteli ei tietenkään vaikuta ihan normaalilta, ja hieman huolestuneena kävin aivan hiljattain lääkärillä. Itsehän olin jo internetin keskustelupalstat lukenut läpi ja mieleen hiipinyt kauhu, kun ihmiset ovat kertoneet että tiputteluvuotoa ollut ja johtunut kohdun limakalvojen ohuudesta, joka taas vaikeuttaa raskautumista huomattavasti. Tosin siihen he olivat saaneet yksinkertaisen hormonikuurin, jolla parantunut. Lääkäri tarkisti perusasiat ja meinasi ettei tästä ole mitään haittaa lasta yrittäessäkään. Laittoi kuitenkin varoiksi muutamaan lisätutkimukseen, ihan hyvä että saan mielenrauhan. Kävin myös kohdun ultrassa, jossa tarkastettiin nimenomaan nuo limakalvot. Näyttäisi että kaikki on niinkuin pitäisi, eli jatketaan normaalisti lapsen yrittämistä :) Kaipa se ylimääräinen tiputtelukin sillä raskautumisella sitten hoituu, ainakin joksikin aikaa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti