head

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Foolihappoa ja lantionpohjan lihaksia

En itse asiassa ollut aiemmin edes kuullut, että raskaana tulisi syödä foolihappoa. Ja mikä tärkeintä, sen syönti tulisi aloittaa ENNEN raskautta, vähintään kolme kuukautta aiemmin. Tähän suositukseen olen törmännyt lähes joka paikassa tarkemman tarkastelun aloitettuani, joten sinänsä outoa etten ollut tästä tietoinen.Mikä se foolihappo sitten on? Se on luonnossa esiintyvän folaatin synteettinen muoto, joka kuuluu B-ryhmän vitamiineihin. Foolihapolla on suuri rooli erityisesti punasolujen lisääntymisessä ja uusiutumisessa, sekä muiden solujen rakentumisessa. Tutkimuksien mukaan se vähentää vakavien kehityshäiriöiden riskiä raskaudessa, mutta nimenomaan kun sen syöminen on aloitettu ajoissa, jo ennen raskautta. Se myös vähentää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Miehillä sen on todettu parantavan sperman laatua, eli tämän pillerin popsimisen voisi aloittaa molemmat osapuolet jo ennen suuniteltua raskautta.

Ravinnosta folaattia on hankala saada tarpeeksi, ja ymmärtääkseni sen luonnollinen muoto myös imeytyy huonommin. Folaattia saa vihreistä kasviksista, parsakaalista, pavuista, vihanneksista, kokojyväviljatuotteista, hedelmistä ja marjoista, myös lihasta. Maksa, ruskeat pavut ja kananmunan keltuainen ovat erittäin hyviä luonnollisia lähteitä.

Itse havahduin foolihappoon hieman myöhässä, samoihin aikoihin kun aloitettin yrittämäänkin, mutta eipä sitä raskauttakaan vielä ole näkynyt joten kohta olen sen kolme kuukautta jo ehtinyt niitä napostella.

Muutoin raskauden suunnittelua ajatellen minun ei juurikaan ole tarvinnut muuttaa elämäntapojani. En polta, en juo kahvia (ainakin joidenkin tutkimusten mukaan kofeiinia pitäisi välttää), en ole ylipainoinen, minulla ei ole sairauksia tai lääkityksiä.

Toinen asia, missä haluan petrata jo ennen raskautta (foolihapon lisäksi), on oma fyysinen kunto. Kroppa joutuu melkoiselle koetukselle, varsinkin raskauden lopulla ja synnytyksessä. Olisi ihana voida hyvin läpi raskausajan, kokea mahdollisimman helppo luonnollinen synnytys ja palautua nopeasti synnytyksen jäljiltä. Monesti olen törmännyt samaan suositukseen: harjoita lantionpohjan lihaksia!!! Se helpottaa synnyttämistä ja nopeuttaa palautumista. Raskausaikana toki se myös helpottaa virtsanpidättelyä, sekin kun voi koitua ongelmalliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti