head

tiistai 25. elokuuta 2015

Raskaus ja kosmetiikka (kemikaalit)

Yhä useammat tutkimukset puoltavat, että ympäristömme kemikaalit ovat erityisen haitallisia raskausaikana sikiölle. Niin moni meistä altistaa tietämättään tulevan lapsensa näille sadoille kemikaaleille, ja lopulliset haittavaikutukset saattavat tulla ilmi vasta vuosikymmenten jälkeen.

Stacey Malkan kirjoittama kirja kosmetiikkateollisuudesta. Kuva: beautyadvizor.com

Olen jo pitkään kiinnittänyt huomiota käyttämäni kosmetiikan ainesosiin. Informaatio aiheesta on hyvin ristiriitaista; toiset tutkimukset ja artikkelit puoltavat että kaikki meillä myytävä kosmetiikka on täysin turvallista käyttää, myös raskausaikana, kun taas toisaalla ollaan syvästi näitä vastaan. Ainakin Tanskassa jokaista odottavaa äitiä informoidaan aiheesta perusteellisesti ja suositellaan jättämään kemikaaleja sisältävän kosmetiikan käyttö raskausaikana, koska siellä ollaan tosissaan huolissaan yhä laskevasta hedelmällisyydestä ja lisääntyneestä syövästä. Mitenkäs meillä sitten? Meillä koko aihe vaan sivuutetaan toteamalla että kyllä meillä kaikki on turvallista, kun meillä on tarkat säännökset mitä tuotteissa saa olla. Tekeekö se niistä sitten varmasti turvallisia?

Tähän väliin suosittelen lukemaan seuraavan artikkelin: "Kosmetiikan säilöntäaineissa muhii uusi pommi". Tiivistettynä markkinoille on levinnyt laajalti uusi kemikaali, joka on luokiteltu turvalliseksi. Todellisuudessa se on kuitenkin erittäin voimakas herkistäjä, ja ihotautilääkärit eri puolilta Eurooppaa ovat varoittaneet EU:n komissiota pitkään kasvavasta epidemiasta, mutta kesti kauan ennenkuin asia alettiin ottaa vakavasti. Lisäksi artikkelissakin todetaan, että vaikka kaikki kosmetiikan sisältämät kemikaalit pitäisi ilmoittaa valmisteen ainesosaluettelossa eli ns. inci-listassa näin ei kuitenkaan aina tapahdu. Kyseisessä tapauksessa tämäkin lisäsi aineelle altistumista, vaikka kuluttaja olisi jo muuten osannut kyseistä kemikaalia välttää. Artikkeli myös kertoo tämän totuuden: "Kosmetiikkateollisuus valvoo itse itseään. Valmistajan palkkaama henkilö vastaa yrityksen tuotteiden turvallisuudesta.". Artikkelin kommenteissa useampi kertoo kärsineensä kyseisen kemikaalin aiheuttamista oireista jopa vuosikausia, ennenkuin syy on selvinnyt. Että niin, siitä vaan lutraamaan kaikkea kosmetiikkaa huoletta ihollesi, meillä on varma systeemi että kaikki on turvallista! Todellisuudessa kuluttajilla ei ole mitään varmuutta, että valmistaja on käyttänyt turvallisia ainesosia tai ilmoittanut kaikki ainesosat inci-listassa.

Yksi ainesosa saattaa tänään olla luokiteltu täysin turvalliseksi käyttää, mutta katsoppas kun huomenna tulee ilmi tästä tehdyn tarkemman pitkäaikaisen tutkimuksen tulokset ja sen todetaan aiheuttavan syöpää ja kehityshäiriöitä sikiölle. Itseasiassa tähän viittaavia tutkimuksia on jo olemassa. Kosmetiikkateollisuuskin kehittyy huimaa vauhtia ja uusia synteettisiä ainesosia lisäillään koko ajan, ja kuinka hyvin niitä on oikeasti tutkittu? Monesti erilaisten ainesosien ja materiaalien todelliset haittavaikutukset voivat tulla ilmi vasta vuosikausia myöhemmin. Suomestakin löytyy useampia alan asiantuntijoita (mm. professori Jorma Toppari ja naistentautien ja synnysten erikoislääkäri Heli Malm), jotka ovat sitä mieltä että ympäristömme kemikalisoituminen vaikuttaa meidän lisääntymiseemme (kyllä, meilläkin miesten hedelmällisyys laskee ja laskee) ja syöpäriskiin, ja itse he suosittelevat raskaana olevien välttävän tälläistä kosmetiikkaa. Kuitenkaan meillä ei edelleen tehdä asian eteen yhtään mitään. Mielestäni olisi kohtuullista, että jokainen odottava äiti saisi meilläkin edes informaatiota asiasta, jotta voi itse tehdä päätöksen omalla kohdallaan koska riski on selvästi olemassa. Ruokasuosituksia kyllä tuputetaan joka paikassa, vaikka niistäkin muutama perustuu vain "tietoon", ettei kyseisen ruoka-aineen vaikutuksia sikiöön ole tutkittu tarpeeksi.

Olen vuosi vuodelta vaihtanut pikkuhiljaa kosmetiikkatuotteitani luonnonkosmetiikkaan ja nyt kun olemme aloittaneet raskauden yrittämisen, niin siirryin kertaheitolle lähes täysvaltaisesti luonnonkosmetiikan puolelle. Mikäli on olemassa mahdollisuus, että näin tuleva lapseni on terveempi, niin todellakin haluan ottaa varman päälle. Toki, pätee sama ajatus luonnonkosmetiikassakin, mistä sitä voi varmuudella tietää mitä tuote sisältää? Toisaalta luonnonkosmetiikassa käytetään paljon sertifikaatteja, jolloin ulkopuolinen taho on varmistanut että tuote on valmistettu turvallisesti. Omat ihonpuhdistus- ja ihonkosteutustuotteeni ovat nyt luonnonkosmetiikkaa, myös suihkusaippua ja vartalovoide. Myös lähes kaikki meikkini ovat muutamaa poikkeusta (rajauskynä, ripsiväri) lukuunottamatta luonnonkosmetiikkaa. Raskausaikana erityisesti pitäisi kiinnittää huomiota myös hiuslakkaan ja kynsilakkoihin, mutta näitä en itse käytä ollenkaan. Myöskään hiuksia ei ole hyvä raskauden aikana värjätä.

Mikä perinteisessä kosmetiikassa tarkalleen sitten voisi olla haitallista, niin meille itsellemme kuin tuleville sukupolville? Esimerkiksi hiuslakassa voi olla yli 20 kemiallista ainetta, joiden sisältöä tai terveysvaikutuksia vain harva pystyy edes arvioimaan. Lähes kaikki tavanomaiset kosmetiikkatuotteet sisältävät säilöntäaineena parabeeneja, jotka voivat aiheuttaa miehille lisääntymishäiriöitä ja kivessyöpää sekä naisille rintasyöpää. Laajalti kosmetiikassa käytetty kemikaali on myös ftalaatit, joille altistuminen saattaa häiritä hormonitasapainoa ja aiheuttaa vaurioita jo kohdussa. Onneksi ftalaateista suuri osa on jo kielletty meillä tuotteissa.

Tämä kuva antaa nopeasti jotain käsitystä saamastamme kemikaalimäärästä pelkästään kosmetiikan kautta. Vaikkei yhden tuotteen, ja sen yhden kemikaalin määrä vielä olisi haitallinen, niin entä nämä kaikki yhdessä?  Vaaleanpunaisella merkatut liittyvät syöpään ja sinisellä muut haitat raskaudessa. Kuva: drjones.tv


Meikit
Suuri osa meikeistä sisältää ftalaatteja, triklosaania, parabeeneja ja bisfenoliyhdisteitä. Kemialliset aineet, jotka toimivat kuten estrogeenihormoni, voivat aiheuttaa miespuoliselle jälkeläiselle sukuelinten epämuodostumia, heikentynyttä hedelmällisyyttä ja kiveskasvaimia. Parabeenit on monissa tutkimuksissa yhdistetty syöpään, varsinkin rintasyöpään. Monista meikeistä on tutkimuksissa löytynyt myös lyijyä (erityisesti huulipunista). Myös voimakkaat hajusteet voivat olla haitallisia.

Kosteusvoiteet
Iho on ihmisen suurin elin. Raskausaikana keho on vielä herkempi ja pintaverenkierto suurempi, jolloin imeytyvien kemikaalien riski ja kulkeutuminen sikiöön suurenee. Varsinkin voimakkaasti hajustettuja tuotteita tulisi välttää.

Saippuat
Saippua saattaa sisältää triklosaania, joka siis liittyy poikavauvan sukuelinten epämuodostumiin, heikentyneeseen hedelmällisyyteen ja syöpään.

Aknevoiteet
Voimakkaat tuotteet voivat sisältää mm. salisyylihappoa, bentsoyyliperoksidia tai retinolia. Näistä salisyylihappo on jopa yhdistetty lisääntyneeseen keskenmenon riskiin.

Anti-age -tuotteet
Näistä tuotteista voi jälleen löytyä lukuisia haitallisia kemikaaleja, mm. edellisessä mainittua retinolia.

Aurinko- ja rusketusvoiteet
Aurinkorasvat ja itseruskettavat voiteet sisältävät mm. oksibentsonia, jonka käyttö on yhdistetty tyttövauvojen pienempään syntymäpainoon. Itseruskettavat voivat sisältää lukuisia muita kemikaaleja, ja aurinkosuojissa turvallisempi vaihtoehto on tuote, joka sisältää sinkkioksidia ja titaniumoksidia oksibentsonin sijasta. Raskauden aikana herkistynyt iho on kuitenkin tärkeä suojata auringolta, paras vaihtoehto on suojaava vaatetus.

Hiusvärit
Hiusvärit sisältävät kymmeniä äärimmäisen herkistäviä ja allergisoivia kemikaaleja, joista mm. yksi pahin, parafenyleenidiamiini PPD, imeytyy ihon läpi verenkiertoon. Muita haitallisia ovat esimerkiksi ammoniakki ja peroksidi. Hennavärien ja syövän yhteydestähän on kohistu jo vuosikausia.

Hiuslakat ja kynsilakat
Lakat monesti sisältävät paljon haitallisia kemikaaleja, mm. jo mainittuja ftalaatteja. Erityisesti näiden hengittämistä tulee välttää.

Hajuvedet
Kuten jo on todettu, hajusteet eivät ole hyvästä ja hajuvesissä tämä korostuu. Hajuvedet on myös voimakkaasti yhdistetty poikalapsen tuleviin lisääntymisongelmiin ja syöpään.

Deodorantit
Useat deodorantit sisältävät alumiinia, joka imeytyy kehoon. Lisäksi monet deodorantit sisältävät tietty hajusteita ja parabeeneja.

Hampaiden valkaisuaineet
Peroksidi on voimakas kemikaali, joka saattaa olla haitallista sikiölle


Kuva: hildablue.com

Mikäli haluat välttää kemikaaleja, tuotteen ainesosalistalta eli INCI-listalta kannattaa koittaa bongata mm. näitä:

- parabeenit: methylparaben, butylparaben, probylparaben, isobutylparaben 
- ftalaatit
- Sodium Lauryl Sulfate (SLS tai SLES)
- Propylene glycol
- mineraaliöljyt: Paraffinum liquidium
- Triethanolamine (TEA),
- Diethanolamine (DEA)
- Butylated hydroxythaluene (BHT)
- Phenosyethanol 
- Triclosan  
- Formaldehyde
- Polyethylene glycol (PEG) 
- kaikki, missä on sana glycol tai methyl


Tietenkään kosmetiikka ei ole ainoa, mikä meidät altistaa kemikaalikuormalle. Merkittävä sen rooli kuitenkin on tässä tapauksessa, koska kemikaalit voivat kulkeutua suoraan äidin verenkierron kautta sikiölle, joka raskauden alkuvaiheessa on erittäin altis kemikaalien haittavaikutuksille.

Loppuun mainittakoon: en ole alan asiantuntija, haluan vain omalta osaltani tuoda esille tämän huolestuttavan asian, omasta näkökulmastani. En tuomitse ketään ja on kaikkien oma asia, haluaako raskausaikana jatkaa normaalia kosmetiikan käyttöä, vaihtaa luonnonkosmetiikkaan tai luopua kosmetiikasta kokonaan. Suuri osa meistä käyttää peruskosmetiikkaa ja saa terveitä lapsia. Mutta jos tutkimukset nyt alkavat näyttää että sillä voi tuleville sukupolville olla kohtalokkaita seurauksia niin suosittelen jokaista omalla kohdalla harkitsemaan tarkkaan omia valintoja raskauden aikana. Itse koen, että synteettisestä kosmetiikasta luopuminen voi olla hyväksi niin minulle itselleni, kuin tulevalle lapselleni ja hänen lapsilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti