head

lauantai 12. maaliskuuta 2016

"Kolme päivää ilman tavallista kosmetiikkaa: dramaattinen vaikutus"

Näin kuuluu Iltalehden artikkelin otsikko. Artikkelin tutkimuksessa teinien virtsasta mitattiin kemikaalien määrää ensin heidän käyttäessään normaaleja meikkejä ym. kemikaaleja sisältäviä tuotteita ja sitten heidän oltuaan kolme päivää ilman kemikaalipitoisia tuotteita. Kemikaaleja löytyi jopa 45 % vähemmän jälkimmäisessä testissä. Vaikka tiesin että kemikaalit kertyvät kehoon ja olen lukenut esimerkiksi ammatikseen kosmetiikan parissa työskennelleen henkilön saaneen myrkytystilan kemikaalien takia, niin en ollut vielä törmännyt varsinaiseen tutkimukseen aiheesta. Artikkelin lopussa on myös hyvä ja tärkeä pointti, että pakkausseloste ei välttämättä ole koko totuus ja ftalaatit voivat piilotella tuotteen tuoksuaineissa. Joten, edelleen olen erittäin iloinen että olen siirtynyt luonnollisia aineita sisältäviin tuotteisiin ja niistä tuotteista joista toisinaan käytän tavallisia versioita (hiuslakka, deodorantti) olenkin aina valinnut hajusteettomat ja mahdollisimman paljon kaikesta ylimääräisestä riisutut versiot.

Tässä vielä artikkelin koko teksti:

"
Jo kolmen päivän tauko tavallisen kosmetiikan käytössä pudotti dramaattisesti teinityttöjen kehon kemikaalikuormitusta.

Esimerkiksi antibakteerissa saippuoissa, body lotioneissa ja tuoksuissa käytetään kemikaaleja, joiden kaikkia vaikutuksia ihmiseen ei lainkaan tunneta. Aiempien tutkimusten mukaan tällaiset kemikaalit voivat nostaa muun muassa syöpäriskiä tai aikaistaa vaihdevuosien alkamista.

University of Californian tutkimuksessa sata teinityttöä jätti normaalisti käyttämänsä meikit ja muut normaalisti käyttämänsä tuotteet pois kolmeksi päiväksi. Sen sijaan he ottivat käyttöön tuotteita, joissa ei ollut ftalaatteja, triklosaania, parabeeneja ja oxybentsonia. Mainitut aineet kuuluvat niin sanottuihin hormonihäiritsijöihin.

Kolmen päivän jälkeen havaittiin, että testaajien virtsanäytteissä oli näitä kemikaaleja 25 - 45 prosenttia vähemmän kuin ennen testiä. Tutkijat hämmästyivät pudotuksen suuruutta.
Teini-ikäiset valittiin testiryhmään siksi, että he käyttävät keskimäärin enemmän meikkejä ja hygieniatuotteita kuin aikuiset.

Sekin on merkittävää, että teini-ikäisten keho on vasta kehittymässä, joten kemikaaleilla voi olla suhteellisesti isompi merkitys kuin aikuisille. Kaiken kaikkiaan kemikaalien mahdolliset vaikutukset ovat vielä suurelta osin tutkimatonta viidakkoa.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka tuotteen pakkausselosteessa esimerkiksi lukee, että se ei sisällä flataatteja, tämä ei ole koko totuus. Tuotteen ftalaatit voivat piilotella tuotteen tuoksuaineissa.
Lähde: Time " 

Alkuperäinen uutinen Iltalehden sivuilla
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti