head

lauantai 12. maaliskuuta 2016

Miten valmistauduin raskauteen

Tehdäänpä tästäkin vielä oma postauksensa. Meillä raskaus oli toivottu ja suunniteltu, joten on myös ollut aikaa valmistautua siihen kunnolla hankkimalla paljon tietoa. Tässä lista asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon jo hyvissä ajoin! Itse aloitin syömällä foolihappoa, kuntoilemalla ja talven tullen lisäsin myös D-vitamiinin syönnin. Vähensin kemikaalikuormaani ja olimme myös hyvin tietoisia että taloudellinen tilanteemme kestää hyvin lapsen syntymän. Tälläinen jokaisen yksityiskohdan syynääminen ei ole kaikille äideille, jotkut ovat spontaanimpeja ja antavat elämän virran viedä, kun itse taas pyrin ohjailemaan kulkua. Jokainen omalla tavallaan muita väheksymättä :)

OMAN KIERRON TUNTEMINEN

Hieman itsestäänselvä asia kyllä, mutta aina on opittavaa jopa itsestä. On hyvä tuntea oma kuukautiskierto ja kuunnella omaa kehoa. Normaali, säännölllinen kierto yleensä viestii että ovuloit ja voit tulla raskaaksi. Joskus ovulaatio saattaa jostain syystä jäädä tapahtumatta. Oma kiertoni oli säännöllinen, mutta runsas ja pitkä tiputtelu joka kuussa epäilytti ja kävinkin heti alussa tutkituttamassa että perusasiat ovat kunnossa. Tiputteluvuoto saattaa johtua jostakin, mikä voi estää tai hankaloittaa raskautumista, mutta omalla kohdallani onneksi ei ollut mistään tälläisestä kyse. Opi tietämään milloin ovuloit!

LISÄRAVINTEET

Tärkein on foolihappo, jonka syöminen tulisikin aloittaa ja useampi kuukausi ennen toivottua raskautta, koska todennäköisesti et saa ravinnosta sitä tarpeeksi. Foolihapon puute lisää hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä merkittävästi, joka voi johtaa pahimmillaan halvautumiseen tai henkiseen kehitysvammaisuuteen.

Varsinkin talviaikaan meillä tulee helposti D-vitamiinin puutos, joten myös sitä voi olla syytä nauttia lisäravinteena. D-vitamiinilla on monia hyötyjä, mm. vähentää infektioita ja auttaa luuston kasvussa.

Itse en ole kokenut muita ravintolisiä tarpeellisiksi omalla kohdallani. Syön monipuolisesti ja pyrin saamaan ruuasta mahdollisimman kattavasti tärkeitä ravintoaineita. Mikäli hemoglobiini on alhainen, olisi myös syytä syödä rautaa. Itselläni hemoglobiini on viime aikoina ollut kunnossa, joskus olen tosin kärsinyt anemiasta, joten silloin tällöin olen popsinut myös rautapillerin.

LIIKUNTA JA LANTIONPOHJANLIHAKSET

Siitä ei todellakaan ole haittaa, jos kroppa on fyysisesti hyvässä kunnossa jo ennen raskautta. Se helpottaa raskausaikaa ja nopeuttaa synnytyksestä palautumista. Varsinkin keskivartalon lihakset joutuvat koetukselle. Olen harrastanut vuosikausia kotioloissa aerobiciä, jossa tulee sopivasti aerobista liikuntaa sekä lihaskuntoa. Täytyy myöntää että itselläni on ollut useamman kuukauden tauko liikunnassa, mutta onneksi peruskunto ei nopeasti romahda eli tästä on taas hyvä jatkaa! Raskauden aikana liikunnasta voi olla monenlaista muutakin hyötyä. Se voi helpottaa mielialanvaihteluja, pahoinvointia, kipuja ja tietysti auttaa pitämään ylimääräiset kilot loitolla. Toki kiloja kuuluu hieman kertyä mutta rajansa niilläkin! Liikunnan voi toki aloittaa raskauden aikanakin, vaikkei sitä säännöllisesti ole aiemmin harrastanut. Pisteenä iin päälle muista treenata lantionpohjanlihaksia!!! Se helpottaa virtsanpidättelyä etenkin raskauden loppuvaiheessa, kun se saattaa olla ongelmana. Lisäksi näiden lihasten treenaus voi helpottaa synnytystä, vähentää repeämiä ja nopeuttaa palautumista. Mainittakoon myös, että tämä yleensä parantaa seksin laatua.

TALOUS KUNTOON

Ikävämpi aihe, mutta lasten saamista helpottaa suuresti kun oma talous on hyvässä kunnossa. Tulot vaikuttavat äitiysrahaan ja vakituinen työpaikka antaa turvaa tulevaisuudelle, kun on aika palata työelämään. Näin tiedät että sinua odottaa työpaikka ja palkka. Toki se ei aina ole mahdollista, ja joskus voi kuunnella enemmän tunteita kuin järkeä. Tuskin kukaan miettii ihana vauva sylissään, että kunpa sinua ei vielä olisi, vaikka rahallisesti tekeekin tiukkaa. Mutta jos ei oikeasti ole kiirettä, niin ehkä sitä vakkarityötä kannattaa hetki odotella. Onneksi sain vakituisen työpaikan jo ennen kuin alettiin lasta yrittää, joten se ei meillä hidastanut suunnitelmia. Kannattaa joka tapauksessa selvittää ajoissa mahdollisten tukien määrä ja miten rahat riittävät lapsen syntymän jälkeen!

KEMIKAALIKUORMAN VÄHENTÄMINEN

Kemikaaleista olen pariinkin otteeseen blogissa jo vaahdonnut. Omalla kohdallani tein päätöksen jättää enimmät kemikaalipitoiset tuotteet käytöstä. Näin varmistin alusta alkaen, ettei sikiö joudu niiden kovalle altistukselle. Kemikaaleja ryöppyää arkielämässä niin monesta asiasta. Muun muassa meikit, deodorantti, kosteusvoiteet, vaatteet, pesuaineet ja käyttötavarat voivat sisältää haitallisia kemikaaleja. Kosmetiikan olen korvannut suurilta osin luonnonkosmetiikalla, myös pesuaineet ja pyykinpesuaineen olen vaihtanut ekologisempiin ja kemikaalivapaisiin vaihtoehtoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti